Yachtclub
YSY Ronde om Noord-Holland
100 Mijl
YLY - Ymuiden Lowestoft Rally

Iskander 1978 - 2017

Het is februari 2017 en ik begin mij te verheugen op het voorjaar: na jarenlange omzwervingen langs ...

Lees meer

Familieweekend 2017

Deelnemers 2017: Families: Dommisse, Buis, Rentenaar, Heemskerk, Beekman, Westerhoven, van den Drie...

Lees meer

RNH 2017 Trailer

Nieuwe YSY Ronde om Noord-Holland trailer staat online.  ...

Lees meer

Update doorvaart windparken

In de Beleidsnota Noordzee (2016-2021), die onderdeel uitmaakt van het Nationaal Waterplan 2, is het...

Lees meer

Simpel!

Het is weer wintertijd en Hoorn is onder meer een van de plaatsen waar een serie van winterwedstrijd...

Lees meer

Start Vendée Globe

Op zondag 6 november start de zwaarste solo zeilrace ter wereld, de Vendée Globe. Aan de start versc...

Lees meer

YLY 2016

Begin september was de jaarlijkse YLY tocht. We kregen concurrentie van een andere club en besloten ...

Lees meer

Solo maar niet alleen

Hans Zandvliet - Cees Heemskerk - Aad Buis in de 200 mijls solo 2016 Als de wekker afloopt is het n...

Lees meer

Den Helder tocht

De jaarlijkse Blauwe Hap tocht of wel "Indonesisch eten in Den Helder" was dit jaar weer in handen v...

Lees meer

Video 20ste YSY Ronde om Noord-Holland

Maarten Waardenburg maakte deze prachtige film van de 20ste Ronde. Nog even nagenieten of zien wat j...

Lees meer

Uitslagen Woensdagavondzeilen 2016

Benieuwd naar de prestaties op de woensdagavond. De uitslagen staan weer op de site! Uitslagen Wo...

Lees meer

Foto's Ronde 2016

  Nog even nagenieten van de Ronde of anders zien wat je heb gemist! Het Ronde album met foto's v...

Lees meer

YSY op de radio!

De YSY Ronde om Noord-Holland is hot! Luister naar het geluidfragment, met Cees Heemskerk, door op d...

Lees meer

20ste YSY Ronde om Noord-Holland

Impressie door Jeroen Bier Reeds vroeg in het jaar had Jan Roep van de Masanaro mij gevraagd om mee...

Lees meer

Varen met de NH1816

Op woensdag 13 april hebben we kennis mogen maken met de nieuwe aanwinst van de KNRM: de NH1816. Kli...

Lees meer

De ARC: een leuk tochtje

Ons clublid Anja maakte een mooie reis met de ARC. Klik hier voor haar reisverslag...

Lees meer

Kort na haar indienststelling werd de BALOERAN in 1931 ernstig beschadigd bij een aanvaring met een Engels schip bij Soerabaja. De vele trips van o.a. de BALOERAN en haar zusterschip DEMPO werden legendarisch.Deze schepen waren een soort varende hotels waarop passagiers gedurende een kleine maand in de watten werden gelegd.De beide schepen weken uiterlijk nogal van het gebruikelijke type af met betrekking tot de bovenbouw : een langscheepse, open buitengang, 2 dekken hoog, die aan weerszijden van het schip liep van de voorkuil tot de achtersteven, zorgde voor extra koelte in de op deze dekken aangebrachte passagiershutten. Voor een in de tropen varend passagiersschip was dit een belangrijk voordeel omdat de tegenwoordige air conditioning of klimatisering nog niet op schepen werd toegepast. Helaas overleefden geen van beide schepen de oorlogsjaren. De DEMPO voer tot 1944 in geallieerde dienst als troepentransportschip en werd op 17 maart van dat jaar in de Middellandse Zee getorpedeerd en zonk voor de Noord-Afrikaanse kust.

De BALOERAN lag op 10 mei in Rotterdam waar het schip was opgeleverd vanwege het dreigende oorlogsgevaar. Het kon niet tijdig wegkomen en viel in handen van de Duitse bezetter. Aanvankelijk bleef de BALOERAN in Rotterdam liggen waar het schip o.a. dienst deed als elektrische centrale. Maar op 11 mei 1941 nam de Duitse Kriegsmarine het schip in beslag. Het werd verbouwd tot hospitaalschip en onder de naam STRASSBURG in de vaart gebracht tussen Rotterdam en de havens aan de Oostzee. Op 16 juli 1941 zetten de geallieerden een offensief tegen de Duitsers in. Zo'n 37 Blenheim bommenwerpers vlogen laag over de Noordzee en denderden in 2 aanvalsgolven op de Nederlandse kust af, met als einddoel de Rotterdamse haven. Enkele Spitfires vlogen mee om de kwetsbare bommenwerpers, die een soort 'hit and run' actie ondernamen, te beschermen tegen vijandelijke jagers. Het voormalige passagiersschip BALOERAN, nu STRASSBURG, was een belangrijk doel.

Informatie wees uit dat deze zeereus zou omgebouwd zijn tot ' blockbuster' , een blokkadebreker. Maar er lagen nog een aantal prima mikpunten in de haven: de HERMOD, de ORANJEFONTEIN en de Duitse FRAUENFELS. De STRASSBURG werd echter nooit geraakt bij deze aanval. In 1943 had de STRASSBURG haar status als hospitaalschip verloren en werd voor allerlei doeleinden gebruikt. Op 1 september 1943 liep het schip ter hoogte van Wijk aan Zee op een mijn en werd om zinken te voorkomen, op een zandbank gezet. Tot zover het verhaal over de BALOERAN uit het maandblad DUIKEN met dank aan John Neuschwander en nu het verhaal van wijlen mijn grootvader Jurie van den Berg en mijn ooms.

In de oorlogsjaren kwam er een regeling dat kleine vissersschepen overdag op de kust mochten vissen men ging dan 's morgens om 8 uur de haven uit en moest 's avonds voor 8 uur weer binnen zijn.

Op een morgen ging het kottertje UK 60 IJmuiden uit en ging noord in voor de stroom vissende vanaf de noordpier, toen ze net onder de BALOERAN waren begon het afweergeschut van het fort volop te schieten, aan de noordkant van het schip gekomen zagen ze 2 motortorpedoboten op volle kracht zigzaggend aan komen varen dichtbij gekomen schoten ze beiden een torpedo in de BALOERAN om hierna gelijk weer terug te keren richting Engeland. De 2 torpedo's hadden een vernietigende uitwerking want het schip brak in tweeen, na van de schrik bekomen te zijn vistte men verder noord in voor het tij, toen in de middag het tij draaide vistten ze weer richting IJmuiden, in de buurt van de BALOERAN gekomen zagen ze verschillende wrakstukken drijven, ze pikten 2 bussen op met als inhoud elk 20 pond boter dit werd viavia op Urk aangesmokkeld en onze gehele familie heeft hier gedurende de oorlog van geprofiteerd. De andere morgen voeren ze weer uit om te kijken of er nog meer te bergen viel, toen echter werd het wrak bestookt door Engelse vliegtuigen die op hun beurt weer belaagd werden door Duitse jagers, men vistte nu alleen een kapot geschoten deur op waarvan men de koperen scharnieren en klink verwijderde, deze hebben na de oorlog nog vele tientallen jaren dienst gedaan in mijn grootouders buitendeur. Na deze laatste beschieting zonk het wrak definitief in 2 stukken naar de bodem.

MS Baloeran

 

bron:www.shipdata.nl